Soorten douchecabines

In sportfaciliteiten, scholen, zwembaden, ziekenhuizen en gezondheidscentra, sportscholen, fitnessclubs, maar ook op sommige werkplekken en parkeerplaatsen langs snelwegen - al deze plaatsen moeten worden voorzien van systeem- en douchecabines. Dit is belangrijk voor hygiënische en sanitaire redenen, maar douches dienen ook voor het comfort van bezoekers. Sommige van deze plaatsen moeten absoluut zijn uitgerust met dergelijke sanitaire faciliteiten.

Wat zijn de soorten douchecabines en wat kenmerkt ze?

een offerte aanvragen

Douchecabines en hun typen

Het is de moeite waard om na te denken welk type douche-installatie het meest geschikt zou zijn voor sanitaire ruimtes. Deze keuze hangt af van het aantal cabines dat op een bepaalde locatie moet worden geplaatst, maar ook van het beschikbare budget en de sanitaire eisen.

  • Wandaanbouw - Dit type cabine wordt het meest gekozen - zowel in commerciële gebouwen en scholen als in huishoudelijke badkamers. Ze kunnen worden gebouwd als vierkant, rechthoek of veelhoek - hierdoor kunnen de cabines parallel aan de muur of in een hoek worden geplaatst.
  • Vrijstaand - Dergelijke cabines hebben vier wanden. Een voordeel van dit type is dat de cabine vrijwel overal geplaatst kan worden (waar een rioolaansluiting is). Deze oplossing wordt vaak gebruikt op campings of bij kleedkamers van sportfaciliteiten of bij stranddouches.
  • Pentagonaal - Meestal gebruikt in gezondheidscentra en ziekenhuizen, omdat ze een bredere manoeuvreerruimte bieden, wat vooral belangrijk is voor bijvoorbeeld ouderen. Pentagonale douchecabines worden in een hoek gemonteerd.
  • Met/zonder douchebak - De meeste huishoudelijke douchecabines zijn uitgerust met een douchebak. In industriële omgevingen is dit echter niet de beste oplossing, omdat deze gemakkelijk beschadigd kan raken en vuil zich erin kan ophopen. Een douchebak mag ook niet aanwezig zijn in douchecabines die bedoeld zijn voor mensen met een handicap die zich in een rolstoel verplaatsen, omdat een douchebak hen de vrije toegang zou belemmeren. In industriële gebouwen of openbare faciliteiten is het beter om in plaats van een douchebak een tot de grond reikende douchedeur te installeren en hellingen te creëren door het vloeroppervlak adequaat te vormen.

Materialen voor douchewanden

Voor de bouw van douchecabines zijn hoogwaardige componenten nodig. Ze moeten bestand zijn tegen water en ook duurzaam zijn. Ook de manier waarop cabines worden gemonteerd is belangrijk, zodat men er gemakkelijk tegen kan leunen.

In ALSANIT zijn douchecabines gemaakt van duurzame HPL-platen (High Pressure Laminate), oftewel hoogwaardig compact laminaat. Deze platen worden gemaakt van cellulosevezels verzadigd met hars, die vervolgens onder hoge druk wordt samengeperst.

De bovenlaag van de HPL-plaat kan verschillende decors hebben - geselecteerd naar de wens van de klant. Deze platen zijn duurzaam en vooral volledig waterdicht. Zo zal HPL-hardware jarenlang meegaan.

Typen cabines op basis van constructie

Het type douchecabine en de gewenste constructie hangt af van de uiteindelijke bestemming. Bij Alsanit onderscheiden we drie soorten douchecabines die comfort en duurzaamheid garanderen.

  • Lichte "I"-panelen - In dit type constructie wordt gebruik gemaakt van een structuur gebaseerd op lichte HPL-panelen met een dikte van 10 of 12 mm in verschillende kleuren. Aluminium profielen worden gemonteerd op de HPL-platen en aan de muur, waardoor een eenvoudige maar solide constructie ontstaat. Een voordeel van deze cabines is ook de prijs en snelle leveringstijd. Lichte "I"-HPL-panelen worden op maat gemaakt. Dit type constructie is ook hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken, omdat het minimale gebruik van componenten de ophoping van vuil en afzettingen voorkomt. Dergelijke sanitaire oplossingen worden vooral gebruikt in zwembaden, sportscholen of op werkplekken.
  • "L" of "T" douchepanelen - Vervaardigd uit vochtbestendige HPL-plaat. De "T"-vormige HPL-douchepanelen zijn breder en bieden extra ruimte om zich om te kleden en kleren op te hangen. Deze panelen worden op poten gemonteerd en hun afmetingen en uitrusting worden aangepast aan de bestemming. Dit type cabine wordt veel gebruikt in recreatieoorden en op werkplekken.
  • HPL-douches met deuren - Dit type cabine wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit van de geselecteerde componenten, zodat ze niet corroderen en niet snel slijten. Daarom worden deze cabines ook vervaardigd uit sterke HPL-platen en materialen die niet roesten - vooral bij de scharnieren en verbindingen. De deuren van de HPL-douchecabines zijn zo ontworpen dat er kleding of een handdoek aan gehangen kan worden zonder zorgen dat deze spullen door de waterstraal nat worden. Dit type douchecabine wordt meestal gebruikt in ziekenhuizen, gezondheidscentra, hotels, motels of campings. De deuren die in dit model zijn gebruikt, zijn ergonomisch en sluiten automatisch na het verlaten van de cabine. Om veiligheidsredenen en voor adequate ventilatie zijn de deuren van de cabines ingekort en sluiten ze niet strak aan op de vloer. Er is een geschikte opening vanaf de grond. Dit type cabines wordt gemonteerd op verstelbare poten, bovendien wordt de afmeting van de doucheafscherming aangepast aan de behoeften van de ruimte (bijvoorbeeld een cabine voor gehandicapten zal breder zijn dan die geïnstalleerd in onderwijsinstellingen).

een offerte aanvragen

Waar moeten douchecabines geplaatst worden?

In sommige werkplaatsen moeten douchecabines verplicht worden geïnstalleerd. Dit komt voort uit de eisen van Arbeidsveiligheid en Hygiëne. Een douche moet beschikbaar zijn in werkplaatsen waar werknemers zogenaamd vuil werk verrichten of in aanraking komen met schadelijke en bijtende stoffen. Een hygiënische-sanitaire ruimte moet aan bepaalde eisen voldoen, die in Nederland specifiek zijn vastgesteld in het Arbobesluit.

  • Een open douchecabine moet een afmeting hebben van minstens 0,9 m hoog x 0,9 m breed;
  • Een gesloten douche moet een oppervlakte hebben van minstens 1,5 m hoog en 0,9 m breed;
  • Werknemers moeten toegang hebben tot warm en koud water;
  • Cabines moeten voorzien zijn van geschikte ventilatie;
  • De doucheruimte moet gemaakt zijn van corrosiebestendige materialen;
  • Voor elke acht werknemers van de grootste shift die vervuilend werk verrichten, moet er minstens één douchecabine beschikbaar zijn. Terwijl voor werknemers die zijn blootgesteld aan irriterende, infectieuze, sensibiliserende stoffen - voor hen moet minstens één douchecabine beschikbaar zijn voor elke vijf werknemers.

De soorten douchecabines moeten bovenal worden aangepast aan de bestemming, en ook - indien van toepassing - aan de geldende regels voor arbeidsveiligheid en gezondheid (Arbo). Douchecabines in openbare plaatsen en op werkplekken moeten comfortabel zijn en functioneel voor dagelijks gebruik - dat is precies wat ALSANIT-douchecabines bieden.

een offerte aanvragen

FAQ

Wat zijn de verschillende soorten douchecabines?

De verschillende soorten douchecabines zijn onder andere inloopdouches (meestal met een glazen douchewand), douchewanden met deur, vaste douchewanden en badwanden.

Ik wil een douchewand kopen, waar moet ik op letten?

Bij het kopen van een douchewand is het belangrijk om te letten op de juiste afmetingen, het type materiaal zoals glas of acryl, en of de douchewand bij de rest van jouw badkamer past.

Welke materialen worden gebruikt voor douchewanden?

Douchewanden worden vaak gemaakt van materialen zoals glas (helder glas, rookglas), acryl, solid surface en pvc panelen, afhankelijk van het gewenste design en budget.

Wat is het verschil tussen een inloopdouche en een douchewand met deur?

Een inloopdouche heeft geen deur, maar meestal een glazen zijwand, en is direct toegankelijk, terwijl een douchewand met deur een afsluitbare wand met een deuropening is.

een offerte aanvragen