Een brandweerman maakt gebruik van minstens drie soorten uniformen en beschermende kleding, die gedragen worden tijdens acties of officiële gelegenheden. De kazernekleding en interventiekleding moeten een vaste plek hebben. Daarom moeten brandweerkasten de juiste afmetingen en eigenschappen hebben om alle uitrusting van een brandweerman te kunnen herbergen.

Opslag voor beschermende en interventiekleding brandweer

Het beroep van brandweerman wordt sociaal gezien als het meest gerespecteerde binnen alle hulpdiensten. Brandweermannen zijn de eersten ter plaatse bij branden, overstromingen, ongevallen - overal waar mensen, dieren en eigendommen gered moeten worden. Hun taken bevatten ook het opruimen na stormen en andere negatieve weersomstandigheden, het vrijmaken van wegen en het uitvoeren van watergerelateerde operaties.

Het is dus verkeerd om te denken dat brandweermannen alleen branden blussen; ze zijn aanwezig bij alle incidenten waar mensen, dieren en bezittingen schade oplopen.

Na het horen van het alarm dat hen oproept tot actie, hebben de brandweerlieden minder dan 30 seconden om zich in de juiste beschermende kleding te hullen. Daarom is het essentieel dat deze kleding snel aangetrokken kan worden en altijd klaar ligt. Hiervoor zijn speciale brandweerkasten in de kazerne onmisbaar, zodat de brandweerlieden snel hun juiste outfit kunnen aantrekken.

Brandweerlieden hebben minimaal drie soorten outfits in hun uitrusting (sommige gespecialiseerde outfits bevinden zich in de brandweerwagen). De beschermende outfit moet echter absoluut in de brandweerkast worden bewaard. Vooraleer ze op pad gaan voor een interventie, moeten ze snel de juiste kleding kiezen en aantrekken, aangezien elke seconde cruciaal is in hun werk.

Goede brandweerkasten vereisen daarom specifieke ontwerpen die snel verkleden mogelijk maken. Dit houdt in dat ze voldoende breed zijn en genoeg compartimenten bevatten, zodat ze makkelijk toegang bieden tot de benodigde spullen.

Daarnaast mogen deze kasten geen deuren hebben omdat deuren de voorbereidingen voor een interventie kunnen vertragen of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor personeel.

een offerte aanvragen

De kenmerken van brandweerkasten

Bij de brandweer is duurzaam en functioneel meubilair onmisbaar. Kledingkasten moeten sterk zijn en voldoende ruimte bieden voor zowel beschermende als dagelijkse kleding.

Vaak beschikken kazernes over twee kleedkamers: één voor persoonlijke spullen en één voor interventiekleding, om hinder te voorkomen op momenten waarop tijd van cruciaal belang is.

Brandweerkasten moeten breed genoeg zijn zodat speciale beschermingsuitrusting erin past. Ze moeten voorzien zijn van aparte vakken voor schoenen én helmen, vaak met handige haken voor helmen.

Bij het ontwerpen moet rekening gehouden worden met speciale behoeften; elk element moet stevig zijn om zware beschermingstoestellen te ondersteunen. Dit alles helpt ervoor te zorgen dat een brandweerman zich binnen 30 seconden kan kleden.

HPL- of metalen brandweerkasten

Bij Alsanit zorgen we ervoor dat onze brandweerkasten alle Europese standaarden behalen en van hoogste kwaliteit zijn. We beseffen dat deze kasten duurzaam moeten zijn, bestand tegen vocht, mechanische beschadigingen en vuil. Ze zijn geschikt voor sociaal gebruik en voldoen aan speciale eisen.

  • Metalen kasten: Deze kasten worden gemaakt van hoogwaardige staalplaten die behandeld worden tegen corrosie. Ze bieden de nodige opslagruimte voor speciale interventie-uitrusting. Ze staan op sokkels met afvoergaten voor vocht en bevatten sterke haken voor kledingstukken en helmen.
  • HPL-kasten: Brandweerkasten van HPL-platen zijn helemaal niet zwakker of minder duurzaam dan metalen exemplaren – integendeel. HPL-plaat blijkt zeer bestand te zijn tegen schade en de negatieve effecten van vocht. Dit alles is te danken aan de productiemethode. HPL, wat staat voor High Pressure Laminate, wordt vervaardigd uit onder hoge druk geperste cellulosevezels die zijn doordrenkt met hars. Op deze manier ontstaan platen met een zeer hoge weerstand, die perfect kunnen worden gebruikt voor de bouw van brandweerlockers. Kledingkasten gemaakt van HPL-platen zijn ook esthetisch aantrekkelijk, omdat ze in elke gewenste kleur kunnen worden uitgevoerd. Bovendien is het mogelijk om er prints op aan te brengen, wat extra mogelijkheden biedt voor personalisatie.

In de dienstverlenende sector moeten er absoluut BHP-kledingkasten staan voor de specialistische uniformen van brandweerlieden, evenals voor dagelijkse kleding. Alles moet zo ontworpen zijn dat er geen chaos ontstaat in de kleedkamer voordat ze uitrukken.

Brandweerkasten moeten bovendien de juiste hoogte en breedte hebben, zodat het gebruik ervan geen probleem vormt voor de brandweerlieden.

Bij Alsanit weten we dat brandweerlieden de samenleving dienen en dat elke seconde telt. Daarom bieden we onze klanten passende ontwerpen en ruimte-indelingen aan, zodat de kleedkamers van de brandweer zo functioneel mogelijk zijn.

een offerte aanvragen

Bij Alsanit maken we speciale kasten voor diensten, scholen en openbare instellingen. Tijdens het ontwerp houden we rekening met de uiteindelijke locatie van de kasten. We richten ons vooral op de bruikbaarheid en functionaliteit, zodat het gebruik ervan in onder andere brandweerkazernes te allen tijde veilig en efficiënt is.