Een correcte meting en installatie van WC-cabines zorgt voor comfortabel gebruik en duurzaamheid van de systemen gedurende vele jaren. Hoe voer je de metingen uit en waar moet je aan denken bij het installeren van een WC-cabine?

Regels voor het meten van een WC-cabine

Metingen kunnen alleen worden uitgevoerd in ruimtes die al zijn afgewerkt, dat wil zeggen met betegelde vloeren, afgewerkte muren en geïnstalleerde toiletpotten.

Als de toiletpotten nog niet zijn geïnstalleerd, moeten de aansluitingen zichtbaar zijn: afvoerbuizen van toiletten, wateraanvoeren en inspectiepunten.

In het geval dat cabines moeten worden gemonteerd in een ruimte met een specifiek ingebouwd systeem (zogenaamde geberit), moet de set geïnstalleerd zijn om te kunnen bepalen welke uitsnijding nodig is voor de plank die het systeem vormt.

een offerte aanvragen

Hoe meet je de ruimte voor een sanitaire cabine?

Het is ideaal om metingen te doen met behulp van een laserafstandsmeter, hoewel een opvouwbare maatband (minimaal 5 meter lang) ook acceptabel is.

Begin met het schetsen van de ruimte vanuit een bovenaanzicht en plaats kenmerkende punten zoals toiletpotten, vensterbanken, radiatoren of deuren op het plan.

 1. Meet eerst vanaf een basiswand naar de as van het element (bijvoorbeeld de toiletpot). Let op: Als de cabines 1500 mm moeten zijn, moeten de metingen precies op die lengte worden gedaan om onnauwkeurigheden te voorkomen. Meet niet aan de achterwand van de ruimte om fouten te vermijden.
 1. Voor vensterbanken, ramen en constructies moeten naast de afstand vanaf de basiswand ook de hoogte en soms de breedte worden aangegeven. Maak hiervoor een extra schets.
 1. Na het meten van de afzonderlijke elementen is het goed om ook de totale lengte van de muur en de breedte van de ruimte te meten om te controleren of de doorgangen aan de wettelijke eisen voldoen.

Tip: Geef individuele nummers aan iedere schets bij meerdere ruimtes. Gebruik indien mogelijk aanduidingen uit bouwtekeningen, anders geef je tijdelijke benamingen zoals Ruimte A, Ruimte B etc.

Als er vloerverwarming is, moet dit ook in de meettekeningen worden opgenomen zodat cabines kunnen worden voorbereid voor verankering in de vloer.

Benodigde gereedschappen voor het monteren van een WC-cabine

Voorbeelden van gereedschappen voor het monteren van een WC-cabine uit HPL-plaat:

 • Accuschroevendraaier met Pz2-bit of kruiskopschroevendraaier,
 • Elektrische boormachine met tegelboortjes (6 mm en 10 mm diameter),
 • Metaalboortjes (3,5 mm, 4,5 mm, 6 mm en 10,5 mm diameter),
 • Steeksleutel (8 mm),
 • Zachte potlood of fijnschrijver,
 • Opvouwbare maatband,
 • Waterpas (minimaal 1 meter lang).

WC-cabines moeten worden gemonteerd in schone ruimtes na alle metsel-, schilder- en tegelwerkzaamheden. Nauwkeurig waterpaswerk is essentieel voor een correcte installatie.

een offerte aanvragen

De montage van een WC-cabine in 5 stappen

De montage van onze sanitaire cabines wordt in enkele stappen uitgevoerd, ongeacht het gekozen systeem.

 1. Voorbereiding: Overdracht van gegevens en afmetingen uit documenten naar muren.
 2. Beslag: Boor gaten voor montagepluggen waarop beslag voor systeemwanden wordt bevestigd.
 3. Scheidingswanden: Monteer steunen en bevestig scheidingswanden aan beslag terwijl je constant hun positie controleert met een waterpas.
 4. Bovenprofiel en deuren: Monteer bovenprofiel waaraan deuren worden geïnstalleerd.
 5. Afwerking: Bevestig handgrepen en kledinghaken aan deuren en reinig de cabineconstructie.

Bij elke cabine-inrichting worden gedetailleerde instructies bijgevoegd over benodigde gereedschappen en montagematerialen zoals schroeven en pluggen.

Technische details van hygiënische sanitaire cabines

Alsanit produceert niet alleen hoge kwaliteit sanitaire cabines maar biedt ook deskundig advies. Hieronder enkele technische parameters waaraan WC-cabines volgens de Nederlandse regelgeving moeten voldoen:

- De hoogte van hygiënische sanitaire cabines moet minimaal 2,3 m bedragen,

- Cabines voor gehandicapten moeten een manoeuvreerruimte van 1,65 x 2,2 m hebben vanaf het toilet.

Bij Alsanit houden we rekening met deze parameters om functionele en gebruiksvriendelijke toiletten te ontwerpen die aan de normen voldoen. Elk detail zoals hoogte van toiletpotten, handgrepen of papierdispensers is belangrijk, vooral voor gebruikers met speciale behoeften.

Veelgestelde vragen:

1. Kan men WC-cabines installeren als de toiletpotten nog niet geplaatst zijn?

Ja, zolang de aansluitingen zoals afvoerbuizen, wateraanvoeren en inspectiepunten zichtbaar zijn. Het is echter aan te raden om eerst de toiletpotten te installeren.

2. Kan men WC-cabines installeren in ruimtes met vloerverwarming?

Ja, maar zorg er wel voor dat deze informatie duidelijk wordt opgenomen in de documentatie en meettekeningen.

3. Welke gereedschappen zijn nodig voor de installatie van een WC-cabine?

Voor het monteren van een WC-cabine heb je zowel handgereedschap als elektrisch gereedschap nodig. Denk hierbij aan een schroefmachine, boren, steeksleutels, een meetlint, een waterpas en een zacht potlood. De installatieset bevat alle benodigde schroeven en montageonderdelen.

4. Hoe lang duurt het installeren van WC-cabines?

Een gecertificeerd montageteam van Alsanit kan de installatie in enkele uren professioneel en netjes uitvoeren. Klanten kunnen de installatie ook zelf uitvoeren; elke set cabinedelen komt met een gedetailleerde handleiding.

een offerte aanvragen