HPL-plaat - wat is het en welke toepassingen heeft het?

HPL-platen zijn elementen die steeds meer gebruikt worden in verschillende sectoren van de bouw, de industrie of de afwerkingsindustrie. Allemaal dankzij hun uitzonderlijke praktische eigenschappen en meer.

Wat is HPL precies, hoe wordt een homogeen en duurzaam materiaal gemaakt en voor welke toepassingen worden de platen gemaakt? De antwoorden op al deze vragen en nog veel meer lees je in het volgende artikel. Je bent van harte welkom!

Wat is HPL?

HPL, of hogedruklaminaat, zoals de naam al doet vermoeden, is een laminaat [1] dat onder hoge druk wordt geproduceerd. Platen van dit type zijn gemaakt van verschillende of meer lagen met hars geïmpregneerd papier.

Onder hoge druk en bij een voldoende hoge temperatuur wordt een materiaal gecreëerd dat zeer goede visuele eigenschappen heeft en ook zeer goed bestand is tegen schadelijke invloeden (zowel intern als extern).

Het resultaat van het hele proces is een materiaal met een consistente structuur dat niet delamineert of ongewenste transformaties ondergaat. Hierdoor wordt het gebruikt als vervanging voor hout, metaal of andere kunststoffen voor externe en interne structuren.

een offerte aanvragen

Belangrijkste toepassingen van HPL

HPL is dankzij zijn eigenschappen (die voortkomen uit het aangegeven productieproces) geschikt voor veel verschillende toepassingen. Ze kunnen zowel extern als intern worden gebruikt. Wat de eerste groep betreft, worden laminaten gebruikt als:

 • Gevelpanelen - de kleur en decoratieve mogelijkheden maken het mogelijk om zeer interessante visuele effecten te bereiken. HPL-gevelpanelen worden steeds meer gebruikt in moderne kantoorgebouwen, openbare gebouwen, flatgebouwen en vrijstaande huizen.
 • Balustrades en balkonbouwelementen - HPL-panelen zijn duurzaam genoeg om te worden gebruikt als balkonafdekkingen. Ze zien er erg goed uit en zijn niet gevoelig voor verwering.
 • Omheiningen - HPL lichtdoorlatende panelen zijn hiervoor bijzonder geschikt, die in combinatie met stalen palen een uiterst moderne en eerder strakke compositie vormen.
 • Dakafwerking - dankzij de duurzaamheid en het vermogen om in elke ruimte te passen, is HPL ideaal voor onregelmatig gevormde ruimtes. Dakafwerkingen moeten tot op de millimeter nauwkeurig worden uitgesneden om het hele oppervlak nauwkeurig te beschermen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer ontwerpen en oplossingen mogelijk met deze panelen. Alles hangt af van vindingrijkheid en verbeelding. HPL-panelen kunnen zowel een decoratieve als een puur praktische functie hebben.

Het is vermeldenswaard dat HPL-panelen die buiten worden gebruikt een extra UV-film moeten hebben om de panelen te beschermen tegen kleurverlies door sterk zonlicht.

HPL-platen in het interieur van gebouwen

Hoewel de bovenstaande toepassingen al de buitengewone diversiteit en veelzijdigheid van HPL-panelen aantonen, is dit nog maar het begin van hun mogelijkheden. Panelen gemaakt van dit innovatieve materiaal zijn ideaal voor het interieur van gebouwen en kamers, en worden het meest gebruikt als:

HPL is een uitstekende vervanger voor andere materialen zoals hout of metaal, omdat het lichter is en betere functionele eigenschappen heeft.

Daarom is laminaat een steeds populairder materiaal en genieten HPL-panelen een grote populariteit in nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Interne oppervlakken stellen vaak minder eisen aan de noodzakelijke sterkte van het materiaal.

Voordelen van het gebruik van HPL

Enkele basiseigenschappen van laminaatpanelen zijn al genoemd in het vorige hoofdstuk, maar het is de moeite waard om de grote voordelen van het gebruik van dit type oplossing te vermelden.

Het zijn er verrassend veel, wat de eerder genoemde populariteit van panelen gemaakt van HPL-kunststof volledig rechtvaardigt. Dus waarom is het de moeite waard om ervoor te kiezen?

 1. HPL compact laminaat is waterdicht - het absorbeert geen vocht. De panelen zijn volledig bestand tegen vocht, nat worden, langdurige blootstelling aan waterdamp, waardoor ze ideaal zijn als structurele elementen voor zwembadkastjes, sportkastjes en nog veel meer.
 2. HPL-platen zijn erg sterk - ze zijn moeilijk te breken, scheuren of mechanisch te beschadigen. Tijdens het productieproces wordt onder hoge druk en temperatuur een zeer hard oppervlak gevormd.
 3. HPL heeft een aanzienlijke chemische en biologische weerstand en wordt daarom gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria.
 4. Tegelijkertijd kunnen onderdelen gemaakt van het resistente laminaat gemakkelijk bewerkt, gesneden, geboord, gefreesd of vervormd worden.
 5. HPL-platen zijn esthetisch aantrekkelijk en bieden veel mogelijkheden om de gewenste visuele effecten te bereiken. Ze kunnen in vrijwel elke kleur worden geproduceerd en bieden ook een verscheidenheid aan patronen en texturen. Hierdoor is het aantal mogelijke resultaten enorm. Daarom worden ze vaak gebruikt als gevelpanelen, gevels en decoratieve bekleding.
 6. Laminaatproducten en -afwerkingen zijn gemakkelijk schoon en steriel te houden.
 7. HPL-panelen worden altijd vervaardigd als moeilijk ontvlambare panelen (Klasse Cs1,d0) en kunnen tegen meerprijs worden gemaakt als onbrandbare panelen in Klasse Bs1,d0.

Bovendien zijn HPL-producten relatief goedkoop, waardoor ze kunnen concurreren met traditionele oplossingen waarbij duurdere, minder veelzijdige materialen worden gebruikt.

Alle bovengenoemde eigenschappen bewijzen dat het de moeite waard is om de keuze van gelamineerde HPL-panelen te overwegen voor zowel zakelijke en industriële projecten als voor privéprojecten.

een offerte aanvragen

Risico's verbonden aan het gebruik van HPL

Tot nu toe hebben we de voordelen van HPL-laminaat besproken. Is het daarom een ideaal materiaal? Helaas niet. Zoals elk product heeft ook HPL zijn zwakke punten, waar je je bewust van moet zijn.

De parameters voor opslag, verwerking en uiteindelijke toepassingstechnologie zijn hier uiterst belangrijk. Hieronder staan de belangrijkste risico's bij het gebruik van HPL.

 1. De platen vereisen dezelfde omstandigheden aan beide zijden van de plaat - een veelgemaakte fout is om de HPL-platen rechtstreeks op de muren/betonnen dekvloeren te willen bevestigen (mechanisch of met lijm). In deze situatie bouwt zich zoveel spanning op binnenin de platen dat de bevestiging breekt en de plaat niet meer terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Een uitstekend voorbeeld hiervan is HPL-wandbekleding, die altijd een onderconstructie nodig heeft die voldoende luchtstroom toelaat. Voldoende ventilatie in douchecabines is net zo belangrijk - slecht geplande ventilatie in de ruimte en extreem verschillende omstandigheden aan weerszijden van een HPL-douchedeur kunnen ertoe leiden dat deze kromtrekt.
 2. Een adequaat bevestigingsraster is noodzakelijk - de aanbevelingen van elke fabrikant voor het plaatsen van HPL geven informatie over de dichtheid van het bevestigingsraster - te geringe bevestiging kan vervorming van de plaat veroorzaken.
 3. De panelen moeten op de plaats van bestemming worden gedroogd - dit om temperatuurschokken te vermijden die kunnen leiden tot het kromtrekken van de panelen.
 4. De producten worden best geïnstalleerd in droge, gesloten ruimtes met een constante temperatuur en vochtigheidsgraad. Installatie in nieuw gebouwde faciliteiten waar nog vocht aanwezig is, kan leiden tot kromtrekken van de platen.
 5. Risico van onjuiste opslag - HPL-platen mogen enkel vlak opgeslagen worden in ruimtes met een constante temperatuur en vochtigheidsgraad. De platen mogen in geen geval buiten opgeslagen worden. Opslag in ongepaste omstandigheden kan vervorming van de platen veroorzaken.

Zoals uit bovenstaande punten blijkt, vereisen HPL-platen de juiste kennis over opslag, verwerking en installatie.

Ondanks hun zeer goede eigenschappen moet men altijd onthouden dat HPL-producten cellulose bevatten, waardoor interne spanningen kunnen optreden die kunnen leiden tot het kromtrekken van de platen.

Om dit te illustreren, stel je een houten plank voor die op beton ligt - de plank zal altijd kromtrekken na een bepaalde tijd - en dezelfde spanningen zijn aanwezig bij HPL.

Het is ook belangrijk om altijd de instructies van de fabrikant voor HPL te lezen om er zeker van te zijn dat je de juiste technologie voor de platen hebt gekozen. Het is ook vermeldenswaard dat een bepaalde afwijking (kromming) van de platen normatief is toegestaan en dat de ETA (European Technical Assessment) geen aanvaardbare kromming specificeert voor deuren van sanitaire cabines.

Is het de moeite waard om voor HPL te kiezen?

Nu je weet wat HPL is, welke eigenschappen het heeft en voor welke toepassingen het kan worden gebruikt, blijft de vraag - zal deze oplossing voor jou werken?

Elke kamer en elk ontwerpproject heeft zijn eigen specifieke kenmerken, dus het is moeilijk om één universele oplossing voor interieurinrichting aan te wijzen. Het is echter de moeite waard om te wijzen op het brede scala aan mogelijke toepassingen en de stilistische rijkdom van HPL-laminaatpanelen.

In de juiste uitvoering passen ze zowel in moderne, strakke ruimtes als in meer traditionele interieurs.

Als je op zoek bent naar een praktisch, onderhoudsarm materiaal voor kasten, werkbladen of pashokjes, dan is de keuze voor HPL-platen volledig gerechtvaardigd.

HPL-platen in het assortiment van Alsanit

In ons assortiment vind je een verscheidenheid aan ontwerpoplossingen met HPL-platen. We hebben een breed assortiment, afgestemd op verschillende behoeften en toepassingen.

We kennen de voordelen van het gebruik van innovatieve materialen en daarom streven we naar een zo breed mogelijk assortiment. Dit alles om te voldoen aan de behoeften van zelfs de meest veeleisende klanten.

Belangrijk is dat we uitgebreide assistentie bieden. We geven deskundig advies en het uiteindelijke ontwerp is altijd afgestemd op specifieke eisen. Hierdoor heeft elke realisatie zijn eigen unieke karakter.

Of je nu professionele toiletcabines, werkbladen, wanden en scheidingswanden, kasten of andere elementen van HPL-platen nodig hebt, je kunt rekenen op interessante oplossingen en een probleemloze samenwerking.

Bovendien gebruiken we voor al onze producten HPL-laminaten van de hoogste kwaliteit, geproduceerd door het gerenommeerde bedrijf POLYREY. Daardoor kun je zeker zijn van bevredigende resultaten tijdens het gebruik.

Als je nog steeds twijfelt of of niet kunt kiezen tussen verschillende oplossingen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We geven je graag advies en wijzen je op de beste opties, afgestemd op jouw specifieke bedrijf.


[1] Laminaten - kunststoffen gevormd door de combinatie van twee materialen met verschillende mechanische, fysische en technologische eigenschappen, waarbij de versterkende component (de zogenaamde wapening) in de vorm van lagen is gerangschikt, waartussen zich een vulling bevindt die als bindmiddel fungeert.

een offerte aanvragen