HPL-platen versus spaanplaat - welk materiaal is beter voor lichte interieurbouw?
Bij het ontwerpen van sanitaire units door fabrikanten zoals ALSANIT, gaat het voornamelijk om WC-cabines, kleedkamers en douchecabines. Deze worden vervaardigd uit twee materialen met verschillende eigenschappen: HPL-platen of spaanplaat.
Maar wat zijn de verschillen tussen deze materialen en welke is beter? Dit artikel geeft antwoord.
Lichte interieurbouw in openbare faciliteiten
We kunnen ons openbare plaatsen zoals bioscopen, zwembaden of productiefaciliteiten niet voorstellen zonder sanitaire voorzieningen. Onder deze noemer vallen kleedkamers, toiletten en badkamers met daarin lockers, douches en systeemcabines.
Dit complexe systeem valt ons meestal niet op, tenzij het ontbreekt (of wanneer het bijzonder vuil of beschadigd is) in plaatsen zoals:
-
scholen, kinderdagverblijven, universiteiten;
-
musea, theaters, bioscopen;
-
ziekenhuizen, klinieken, kuuroorden;
-
werkplaatsen, kantoorgebouwen;
-
sportscholen, zwembaden, stadions;
-
winkelcentra;
-
bagageopslag.
Deze lijst is zeker niet volledig wanneer het gaat om locaties met WC-cabines, douchecabines of kleedruimtes - er zijn er veel meer.
Voor dergelijke lichte interieurbouw is een speciaal aangepaste sanitaire ruimte nodig. Openbare badkamers, kleedkamers en toiletten moeten aan bepaalde eisen voldoen die zijn vastgelegd in relevante wetgeving.
Het Bouwbesluit in Nederland stelt bijvoorbeeld eisen aan de toegankelijkheid, hygiëne en privacy van sanitaire voorzieningen in openbare gebouwen. Om aan deze criteria te kunnen voldoen, is een passend materiaal vereist voor hun constructie.
De meest gebruikte materialen voor de productie van WC-cabines en andere typen lichte sanitaire interieurbouw zijn spaanplaat en HPL-platen.
De samenstelling van HPL-platen
HPL staat voor high pressure laminate ofwel hogedruklaminaat. Deze benaming vertelt veel over het productieproces van HPL-platen.
Er is hoge temperatuur en druk nodig tijdens de productie. In dergelijke omstandigheden worden de kernpapierlagen samengeperst (thermohardend) om een uniforme plaat te vormen die geschikt is voor de bouw van sanitaire cabines.
Risico op delaminatie is afwezig omdat het materiaal tijdens het lassen wordt geïmpregneerd en versterkt met melamine- en fenolharsen die zorgen voor zijn cohesie.
HPL-platen - leidend in sanitaire interieurbouw
Niet zonder reden hebben we het vereenvoudigde productieproces van HPL-platen uitgelegd - dankzij hoge temperatuur en druk evenals de harsimpregnering verkrijgt dit laminaat zijn unieke voordelen. Het kan met recht als het beste materiaal worden beschouwd dat wordt gebruikt voor de productie van lichte interieurbouw in de vorm van systeemcabines en sanitaire wanden.
Eigenschappen van HPL-platen voor systeemcabines:
-
Bestand tegen mechanische schade zoals buigen, inslaan of scheuren. Duurzaamheid is vooral belangrijk in verband met vandalisme dat helaas voorkomt in openbare faciliteiten.
-
Makkelijk schoon te maken en bestand tegen oplosmiddelen, kleurstoffen en andere chemische stoffen.
-
Een kosteneffectieve investering omdat het materiaal niet slijt.
-
Waterbestendig, waardoor er geen problemen zijn zoals bulten, verf loslaten of schimmel door hoge vochtigheid.
-
Laminaatoppervlak is vrij van schimmels en bacteriën door hoge dichtheid van het materiaal en de niet-poreuze structuur, wat het een ideale keuze maakt voor ruimtes met hoge vochtigheid, zoals verschillende soorten zwembaden en andere faciliteiten die gevoelig zijn voor vocht.
Gebruik van spaanplaat voor het bouwen van sanitaire cabines
Als alternatief voor laminaten in droge omgevingen komt spaanplaat, ook bekend als LPW-plaat, in beeld. Hoewel hars ook gebruikt wordt bij de vervaardiging van spaanplaat, zijn de verkregen eigenschappen niet zo indrukwekkend als bij HPL.
Desondanks is spaanplaat een zeer populair materiaal voor lichte interieurbouw vanwege de kosteneffectiviteit. Het is aanzienlijk goedkoper dan HPL, maar toch duurzaam.
Spaanplaat biedt de volgende voordelen:
-
Bestand tegen krassen en slijtage, waardoor het uiterlijk lang behouden blijft.
-
Cabines gemaakt van spaanplaat zijn goedkoper dan die gemaakt van HPL.
-
Makkelijk schoon te maken zonder speciale reinigingsmiddelen.
-
Eenvoudige bewerking maakt maatwerk mogelijk, waardoor de beschikbare ruimte optimaal benut kan worden.
-
Spaanplaten zijn verkrijgbaar in diverse afwerkingen en kleuren, waardoor sanitaire cabines en wanden een esthetische en originele uitstraling kunnen hebben die vaak verwaarloosde ruimtes revitaliseren.
Welk materiaal is beter voor lichte interieurbouw?
Samenvattend worden HPL-platen overal gebruikt waar de constructie blootgesteld wordt aan water of vocht. Ze zijn dus de standaardkeuze voor het bouwen van systeemcabines en douchecabines. Daarnaast kies je laminaten voor alle types van interieurbouw (niet alleen douches maar ook kleedruimtes en WC-cabines) als de omstandigheden van de faciliteit dat vereisen.
Als je in een sanitaire ruimte geen vocht verwacht, overweeg dan een lichte interieurbouw met spaanplaat, welke goedkoper is. Maar de hoogste duurzaamheid en levensduur van sanitaire cabines wordt altijd gegarandeerd door HPL-platen.
Heb je meer advies nodig over het kiezen tussen HPL en spaanplaat voor jouw interieurbouwproject? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Of je nu kiest voor de robuuste duurzaamheid van HPL of de kostenefficiëntie van spaanplaat, we hebben een breed assortiment beschikbaar om aan jouw specifieke eisen te voldoen.
FAQ
1. Waarin is HPL beter dan spaanplaat?
HPL-laminaat, gebruikt voor het maken van sanitaire cabines, is niet alleen bestand tegen mechanische schade maar ook tegen vocht en water. Bovendien belemmert zijn oppervlak de groei van micro-organismen.
2. Wat zijn de voordelen van spaanplaat?
Spaanplaat is goedkoper dan HPL-platen. Het is verkrijgbaar in vele afwerkingen en kleurvarianten die helpen bij het ontwerpen van originele sanitaire interieurbouw, zoals systeemcabines.
3. Welke plaat moet ik kiezen voor lichte interieurbouw?
Als er vocht in de ruimte kan voorkomen, dient men te kiezen voor HPL-platen. In andere gevallen kunnen beide opties worden overwogen om een goede balans te vinden tussen kosten en de benodigde kwaliteit voor jouw project.