Het woord 'verplicht' in de titel is geen toeval. We realiseren ons echter dat niet alle onderwijsinstellingen uitgerust zijn met lockers die leerlingen kunnen gebruiken voor hun schoolboeken.

Laat dit artikel dan een oproep zijn aan schooldirecteuren en andere betrokkenen – een persoonlijke locker heeft een aanzienlijke impact op de gezondheid van de eigenaren!

Hoe zorgen lockers voor een gezondere schoolomgeving?

Schoolboeken, werkboeken, notitieblokken, etuis, gymspullen, verfmateriaal, mappen – deze items lijken op zich geen zware last voor onze rug. Maar de situatie verandert wanneer we ze allemaal in één rugzak stoppen en deze aan een zevenjarig kind geven om te dragen.

Meerdere kilo's op de schouders van basisschoolleerlingen elke dag, heeft nadelige gevolgen voor hun houding.

Daar komen nog vele uren zitten in de klas en huiswerk maken bij - de ruggen van kinderen worden letterlijk en figuurlijk zwaar belast. Dit probleem kan echter verminderd worden door lockers te plaatsen waar boeken in opgeborgen kunnen worden.

Met deze meubelstukken op school kan elke leerling zijn of haar schoolboeken, notitieblokken, gymtenue en andere bezittingen veilig achterlaten in een persoonlijke en esthetische locker. Dit is een zeer verstandig idee, aangezien sommige boeken niet thuis nodig zijn en veilig op school kunnen blijven.

een offerte aanvragen

Extra voordelen van lockers op school

Het verminderen van het gewicht van rugzakken is het belangrijkste voordeel van lockers, maar niet het enige. Lockers hebben ook praktische aspecten. Ze helpen om vergeten boeken of notitieblokken te voorkomen. Leerlingen kunnen deze spullen op school achterlaten zonder straf van leraren voor het vergeten ervan.

En precies hetzelfde geldt voor gymkleding. Hoe vaak komt het voor dat een leerling zijn schoenen of shirt vergeet en daarvoor kritiek krijgt?

Wat zijn schoolkluisjes?

Niet iedereen kan zich voorstellen hoe zulke lockers eruit zouden moeten zien.

Er zijn veel mogelijkheden wat betreft meubels voor openbare instellingen, maar welke zijn geschikt voor scholen? Dat hangt af van de specifieke behoeftes van elke school, daarom is flexibiliteit bij het kiezen van een producent belangrijk.

Bij Alsanit wordt dit opgelost door maatwerk lockers te ontwerpen zonder extra kosten en het ontwerp tijdens elk stadium met de opdrachtgever te overleggen.

De grootte van de lockers is belangrijk omdat dit bepaalt hoeveel er passen in de beschikbare ruimte – gang, kleedkamer of elders – en dus hoeveel leerlingen er gebruik van kunnen maken. Het ideaal is één locker per leerling.

Verschillende kolommen met verschillende aantallen compartimenten kunnen worden overwogen, afhankelijk van de ruimtelijke beperkingen.

Laten we ons de welbekende lockers in de kleedkamer van een zwembad voorstellen - meestal zijn er twee kluisjes in één kolom. Op dezelfde manier worden schoolkluisjes voor boeken vaak ontworpen, maar dit is niet de enige oplossing.

In geval van beperkte ruimte kan een kolom drie of vier kluisjes bevatten. Elke optie is goed, als we maar enigszins het gewicht van de rugzakken van de jongste leerlingen kunnen verminderen.

Materialen voor lockers op school

Er zijn verschillende materialen beschikbaar op de markt als het gaat om meubels voor openbare gebouwen. Voor scholen is het echter raadzaam om de meest duurzame oplossingen te kiezen, omdat mechanische schade daar gemakkelijk kan optreden. Een onschuldig ogend gevecht bijvoorbeeld, kan al voldoende zijn om het deurtje van een instabiele en zwakke kluis te vervormen.

Wat moeten we dus kiezen? Het is het beste om te kiezen voor een van de drie onderstaande oplossingen:

1. Metalen lockers

Bij het kiezen van metalen kluisjes is het aan te raden om die met een modulaire constructie te kiezen. Op deze manier kunnen er op elk moment en in elke mate wijzigingen in de indeling van de kluisjes worden aangebracht.

Als we na verloop van tijd constateren dat de kluisjes niet volledig aan de behoeften van de kinderen voldoen, of dat een bepaalde leeftijdsgroep andere functionaliteiten nodig heeft, kunnen we deze wijzigingen nog lang na de installatie van de kasten doorvoeren.

De flexibiliteit van modulaire kluisjes biedt ook de mogelijkheid om de investering over tijd te spreiden — we hoeven niet meteen voor het duurste model te kiezen, maar kunnen elk nieuw semester of schooljaar de uitrusting van de instelling moderniseren.

2. HPL-platen

Metalen schoolkluisjes kunnen niet bij iedereen in de smaak vallen of passen mogelijk gewoonweg niet bij de inrichting van de school. Het is daarom de moeite waard om een andere optie te overwegen, namelijk schoolkluisjes van HPL-laminaat.

Dit is het beste materiaal op de markt voor garderobekasten als het gaat om duurzaamheid. Het is ongeëvenaard wat betreft weerstand tegen mechanische schade, vocht (de kluisjes kunnen ook in de kleedkamer bij het schoolzwembad worden geïnstalleerd) en visuele aantrekkingskracht.

HPL-plaat kan elke kleur uit het RAL-palet hebben (en kan egaal of meerkleurig zijn), en kan ook worden verrijkt met een van de vele decors om bijvoorbeeld hout of steen te imiteren.

Er zijn echt veel mogelijkheden, maar de conclusie is dit: lockers voor boeken kunnen de gangen versieren en door hun duurzaamheid vele generaties dienen.

3. Metaal met HPL-deuren

Er moet worden toegegeven dat beide bovenstaande opties aantrekkelijk lijken en elk zijn eigen voordelen heeft. Het is niet nodig om van een van beide af te zien door schoolkluisjes voor studieboeken te kiezen met een stalen frame en HPL-laminaat fronten. Op deze manier hebben we modulaire meubels met esthetische deuren.

Het is belangrijk op te merken dat juist de fronten het vaakst blootgesteld zijn aan mechanische schade, daarom zal een sterke HPL-plaat hier de optimale oplossing zijn.

een offerte aanvragen

Uitrusting van lockers op school

Het materiaal waarvan de kluisjes zullen worden gemaakt is van groot belang bij de keuze, maar dit is niet de enige beslissing waar een investeerder voor staat.

Het ontwerp van schoolkluisjes omvat ook de volgende kwesties:

  • slot — dit is een essentieel onderdeel van het kluisje, omdat dit het veilig opbergen van persoonlijke spullen van de leerlingen mogelijk maakt. Er zijn verschillende soorten sloten om uit te kiezen: van traditionele sleutels, hangsloten en functionele cijfersloten tot de meest moderne kastjes die geopend worden met een elektronische kaart of bandje;
  • interne uitrusting — om een kastje functioneel te maken, mogen de compartimenten niet leeg zijn. Het is beter om ze met een plank te verdelen, een haak, stang e.d. toe te voegen. Dit alles kan al in de ontwerpfase worden besteld of later worden toegevoegd in het geval van modulaire lockers;
  • zitplaats — als de kastjes in de kleedkamer geplaatst worden, kun je ze het beste verrijken met banken of sokkels. Kinderen zullen graag hun schoenen verwisselen en in de kastjes laten, waarbij ze niet alleen voor hun eigen comfort zorgen, maar ook voor de netheid van de schoolgangen.

Veelgestelde vragen:

1. Waarom zouden schoolkluisjes verplicht moeten zijn in iedere onderwijsinstelling?

Lockers op school verlichten de rugzakken van leerlingen, wat hun fysieke gezondheid ten goede komt en ook praktische voordelen biedt zoals gemak en veiligheid voor persoonlijke spullen.

2. Welke lockers moet je kiezen?

Lockers moeten duurzaam en aantrekkelijk zijn vanwege langdurig intensief gebruik; geschikte materialen zijn gegalvaniseerd staal en HPL-platen.

3. Hoe moet een locker uitgerust zijn?

Lockers moeten planken en haken bevatten en eventueel aangevuld zijn met zitplaatsen voor optimale bruikbaarheid.

een offerte aanvragen