Industriële douches: aan welke hygiënische voorwaarden moeten ze voldoen?

Zorgen voor hygiënische sanitaire voorzieningen is een wettelijke plicht voor werkgevers.

De eisen hiervoor variëren afhankelijk van de werkomstandigheden. Maar zelfs als het niet strikt noodzakelijk is volgens de wet, kan investeren in douchecabines een manier zijn om te zorgen voor extra comfort voor werknemers.

Laten we eens kijken hoe de Nederlandse wet de kwestie van douches op de werkvloer regelt en wat voor industriële douchecabines er beschikbaar zijn op de markt.

een offerte aanvragen

Industriële douchecabines: wat zegt de Nederlandse wet?

In Nederland draait het bij industriële douches vooral om de gezondheid en veiligheid van werknemers. De Arbowet- en regelgeving vereisen dat werkgevers zorgen voor schone en veilige toiletten en doucheruimtes.

Als het werk ervoor zorgt dat werknemers zich moeten kunnen schoonmaken of omkleden, dan moeten er adequate voorzieningen zijn zoals gescheiden douchefaciliteiten voor mannen en vrouwen, evenals aangepaste douches voor mensen met een handicap.

Bovendien moeten in bepaalde industrieën, waar werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen of extreme vuilheid, spoeldouches en oogspoelstations aanwezig zijn om in noodgevallen direct te kunnen ingrijpen.

Kiezen voor comfortabele industriële douchecabines

Hoewel de wet bepaalde eisen stelt, betekent dit niet dat douches op de werkvloer alleen maar functioneel moeten zijn. Voor veel werknemers is een goede douchevoorziening naast een uiterst praktische ook een gewaardeerde faciliteit.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die fietsen naar het werk of sporten voor hun dienst begint. Het aanbieden van moderne en comfortabele douchecabines kan hier echt een verschil maken.

1. "T" of "F" compartimentdouches

Deze douchecabines zijn zeer comfortabel omdat ze een apart compartiment hebben met een plank voor kleding, handdoeken of toiletartikelen. Alles blijft binnen handbereik zonder nat te worden, dankzij gesloten douchegordijnen. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een bankje.

2. Lichtgewicht "I" paneeldouches

Deze esthetisch aantrekkelijke industriële douches passen in elke setting en zijn relatief voordelig vanwege hun eenvoudige constructie en installatie. Haken en metalen frames voor benodigdheden kunnen gemakkelijk worden bevestigd aan scheidingswanden, wat deze optie zeer praktisch maakt, net zoals je vaak ziet in zwembaden of sportscholen.

3. Gesloten douche-units

Voor maximale privacy en comfort zijn gesloten cabines met deuren een uitstekende keuze. Deuren zijn zo ontworpen dat ze de ventilatie niet belemmeren, met een handige bezetheidsindicator als praktische toevoeging.

een offerte aanvragen

Prijzen van industriële douches

De uiteindelijke kosten voor het installeren van industriële douches hangt af van diverse factoren zoals de grootte van de sanitaire ruimte en het aantal cabines. Materialen spelen ook een grote rol; HPL (High Pressure Laminate)-platen zijn populair dankzij hun duurzaamheid en vochtbestendigheid. Sanitized-technologie kan worden gebruikt om micro-organismengroei tegen te gaan en steriliteit te garanderen.

FAQ

Moet elke werkgever industriële douches voorzien?

In sommige sectoren is dit wettelijk verplicht. Maar zelfs als dit niet het geval is, loont het nog steeds om voor maximaal comfort te zorgen door voor goed uitgeruste sanitaire ruimtes te zorgen.

Hoeveel kost het om industriële douches te installeren?

Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte en hoeveel cabines nodig zijn, maar wordt altijd individueel berekend met de klant.

Welke douchecabines zijn aan te raden?

Industriële douchecabines, die esthetisch aangenaam en comfortabel in gebruik zijn, verdienen de voorkeur. Speciale aandacht gaat uit naar modellen met een gescheiden compartiment voorzien van een gordijn, een plank voor persoonlijke items, en haken voor handdoeken.

een offerte aanvragen