Op maat gemaakte kleedkamer en lockerkasten – kan men meubilair op maat maken?

Kleedkamerkasten zijn een verplicht uitrustingselement in de kleedruimtes van productie- en industriële bedrijven. Dit betekent echter niet dat hun gebruik zich hiertoe beperkt.

Tegenwoordig spelen kleedkamerkasten en lockers een belangrijke rol in kantoren en vele andere werkplekken, alsook in sportfaciliteiten, culturele instellingen en onderwijsinstellingen.

Dankzij ervaring en kennis weten we dat elk van deze locaties specifieke behoeften en voorwaarden heeft, daarom worden de afmetingen van kleedkamerkasten altijd in overleg met de koper bepaald.

een offerte aanvragen

Afmetingen van werknemerskasten

Het standaardmodel van een kleedkamerkast heeft de volgende afmetingen:

  • 180 of 150 cm hoog (hierbij wordt 10 cm voor sokkel of poten toegevoegd, of 40 cm voor een bankje);

  • 30 of 40 cm breed;

  • 49 cm diep.

In het geval van werkplekken waar de werknemer verplicht is om zijn eigen kleding te wisselen voor werkkleding, bijvoorbeeld een schort of overall, komen de bovengenoemde afmetingen overeen met die vastgesteld in de Nederlandse norm.

Arbovoorschriften geven ook aan dat de binnenkant van een kledingkast een staaf, planken en een tussenschot moet bevatten dat het compartiment in tweeën deelt. Elke werknemer moet exclusief gebruik kunnen maken van één dubbele kast of twee enkele kasten, zodat hij/zij gemakkelijk alle persoonlijke spullen kan opbergen en schone kleding van vuile kan scheiden.

De meubelen van ALSANIT, bestemd voor de hierboven beschreven werkplekken, hebben wettelijk gesanctioneerde afmetingen voor kleedkamerkasten. Echter, dit hoeven niet zoals bij de meeste meubels in sanitaire ruimtes metalen kasten te zijn die visueel misschien niet aantrekkelijk zijn en bovendien een gemiddelde weerstand tegen mechanische beschadigingen hebben. Een alternatief zou kunnen zijn om metalen kasten met HPL-plaatdeuren te gebruiken, wat het sterkste en tegelijkertijd meest esthetische materiaal is.

Afmetingen van een locker voor op kantoor

Wat betreft andere werkplekken dan die aangegeven in het Besluit algemene regels voor werkomgevingen, kunnen investeerders en uitvoerders zich meer flexibiliteit veroorloven. De afmetingen van werknemerslockers moeten vooral voldoen aan de behoeften van hun toekomstige gebruikers, evenals aan de specificiteit van de plaats waar ze zich bevinden.

Lockers voor op kantoor worden vaak gebruikt om correspondentie en documentstroom te verbeteren. Ze hebben dan speciale openingen waar documenten doorheen geschoven kunnen worden. Als dit het hoofddoel is van het meubel, kunnen de afmetingen van de locker klein zijn, zodat het kantoorgebouw niet vol raakt.

Veel bedrijven besluiten echter hun werknemers meer ruimte te bieden zodat zij niet alleen documenten of een bedrijfslaptop veilig kunnen bewaren, maar ook bovenkleding, schoenen en andere persoonlijke spullen.

Deze twee opties kunnen echter gecombineerd worden. De afmetingen van individuele vakken in personeelslockers hoeven niet uniform te zijn omdat meubels onconventioneel verdeeld kunnen worden in grotere en kleinere vakken. Dit hangt alleen af ​​van de projectaannames, die naar wens aangepast kunnen worden.

een offerte aanvragen

Afmetingen van een kleedkamerkast in kleine kleedruimtes

De ruimte toegewezen aan school-, sportkleedkamers of sanitaire ruimtes op de werkplek hebben vaak beperkte grootte. Dat zal echter geen obstakel vormen voor de realisatie van op maat gemaakte sanitaire kasten.

De standaardafmetingen die worden genoemd in de Arbovoorschriften zijn slechts één van de vele varianten voor de bouw van dit meubelstuk, waardoor ze vrij kunnen worden aangepast.

In kleine kleedruimtes is het ook raadzaam om af te zien van banken of stoelen die in het midden geplaatst zijn, en in plaats daarvan te kiezen voor kleedkamerkasten met bankjes die deel uitmaken van de gehele constructie.

De grootte van de individuele vakken kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden in de kleedruimte. Dit wordt mogelijk gemaakt door modulaire metalen meubels, die zowel een milieuvriendelijke als economische oplossing zijn omdat het product een langere levensduur krijgt.

De afmetingen van een stalen werknemerskast bepalen dus niet de grootte van de individuele vakken, omdat deze altijd aangepast kunnen worden aan nieuwe verwachtingen en behoeften.

Niet-standaard afmetingen van kleedkamerkasten

In het aanbod van ALSANIT bevinden zich ook BHV-kasten die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van hun toekomstige eigenaren. Dit omvat onder andere kasten voor uniformdiensten, zoals de brandweer, die niet alleen groot genoeg moeten zijn, maar ook een passend aantal compartimenten en planken moeten hebben voor alle elementen van het uniform gedragen tijdens reddingsacties.

Grotere kasten zijn ook nodig in skicentra en verhuurlocaties voor ski-uitrusting. Bij het ontwerpen van dit soort meubels moet vooral rekening gehouden worden met niet-standaard hoogtes, zodat de vakken niet alleen ski's kunnen bevatten, maar ook snowboards. Daarnaast is er ruimte nodig voor een helm en schoenen.

Kleedkamerkasten op maat zijn geschikt voor elk object, omdat ze een optimale indeling van de beschikbare ruimte mogelijk maken, ongeacht of we te maken hebben met een grote kleedruimte of een kleine sociale ruimte.

In dit perspectief helpt op maat gemaakte meubilair niet alleen om aan de strikte normen en kwaliteitsnormen te voldoen, maar biedt het ook flexibiliteit en efficiëntie bij het inrichten van kleedkamers en andere ruimtes binnen bedrijven, scholen, sportfaciliteiten en culturele centra. Het belangrijkste doel is om een gebruiksvriendelijke en functionele omgeving te creëren waarin iedere gebruiker zich comfortabel kan omkleden en zijn bezittingen veilig kan opbergen.

een offerte aanvragen