Zwembadkleedkamers - infrastructuur en wettelijke vereisten
De hygiënisch-sanitaire infrastructuur in sportfaciliteiten is van groot belang. Dit is vooral het geval bij zwembaden, waar het kiezen van de juiste materialen essentieel is.
In sportfaciliteiten zoals zwembaden kunnen componenten gemakkelijk worden beschadigd, zowel door de omgeving als door de gebruikers. Daarom zal een passend ontwerp van kleedkamers voor zwembaden deze risico's minimaliseren.
Welke componenten moeten in zwembadkleedkamers aanwezig zijn en van welke materialen moeten ze worden vervaardigd?
Wettelijke vereisten voor hygiënische en sanitaire voorwaarden in zwembaden
De voorwaarden voor het beheer van zwembaden zijn vastgesteld in richtlijnen die vergelijkbaar zijn met die van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Nederland, gebaseerd op aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
Deze richtlijnen gaan vooral over de waterkwaliteit in het zwembad, maar ook over de sanitaire voorwaarden waaraan een kleedkamer moet voldoen. Dit is relevant vanuit het oogpunt van netheid en orde, wat gehandhaafd moet worden in deze faciliteiten.
Een geschikte infrastructuur, niet alleen in het zwembad zelf maar ook in de kleedkamers, minimaliseert het risico op mechanische en gezondheidsrisico's.
Volgens deze normen moeten in recreatieve en sportieve faciliteiten, zoals zwembaden, passende hygiënische en technische sanitaire voorwaarden absoluut worden nageleefd. Alle faciliteiten - al gepland tijdens het ontwerpen van de volledige infrastructuur - hebben invloed op de uiteindelijke waterkwaliteit, aangezien ze voorkomen dat micro-organismen, bacteriën en andere verontreinigingen het water bereiken.
Vanaf de hoofdhal van de faciliteit zou er toegang moeten zijn tot een kleedkamer voor bovenkleding, die leidt naar de zwembadkleedkamer. De richtlijnen specificeren ook welke materialen gebruikt dienen te worden voor kleerkasten, zwembadkleedkamers, bankjes, vloeren of douchecabines in openbare faciliteiten.
De volledige hygiënisch-sanitaire infrastructuur moet gemaakt zijn van materialen die niet doorweekt raken met water, resistent zijn tegen desinfectiemiddelen en schoonmaakmiddelen en gemakkelijk schoon te maken zijn.
-
In plaatsen zoals zwembaden moeten lockers en kleedruimtes op poten staan. De ruimte tussen de vloer en de locker moet 15 cm zijn. Dit maakt snelle en eenvoudige reiniging van oppervlakken mogelijk.
-
Wanden in kleedkamers moeten bedekt zijn met materialen die geen vocht opnemen en resistent zijn tegen desinfectiemiddelen.
-
Het plafond moet bedekt zijn met een middel dat de groei van schimmel voorkomt.
-
Het is noodzakelijk om een pad gescheiden te houden voor "schoenen aan" en "schoenen uit". Ze mogen niet kruisen.
-
Kleedkamers voor zwembaden - verdeeld in mannen en vrouwen - moeten directe toegang hebben tot toiletten en douches alsmede tot afgescheiden kleedruimtes.
-
Toiletten moeten zich voor de douches bevinden.
-
Douchecabines moeten uitgerust zijn met zeep en warm en koud water. Iedereen die het zwembad gebruikt, is verplicht zichzelf te wassen voordat hij/zij naar het eigenlijke zwemgedeelte gaat. De antislipvloer bij de douches moet zo gevormd zijn dat water direct naar de afvoer stroomt; het mag niet ophopen.
Waarvan moeten kleedruimtes en douchecabines gemaakt zijn?
De populairste en tegelijkertijd beste materiaalkeuze voor het maken van zwembadlockers, cabines, kleedruimtes en bankjes is HPL-platen.
HPL staat voor High Pressure Laminate, een soort hoogwaardig laminaat waarbij cellulosevezels onder hoge druk zijn samengeperst nadat ze zijn geïmpregneerd met hars.
Deze productiemethode zorgt ervoor dat het laminaat duurzaam is en zeer resistent tegen vocht. Daarom wordt het gebruikt in allerlei hygiënisch-sanitaire infrastructuren, inclusief zwembaden.
HPL absorbeert geen water, en kan bovendien worden schoongemaakt met chemische middelen zonder beschadigd te raken.
Bovendien kan dit materiaal in verschillende kleuren komen, waardoor je de zwembadlockers mooi kunt inpassen in het ontwerp van de kleedkamer. De deuren van de sanitaire cabines gemaakt van HPL zijn gemonteerd op corrosiebestendige scharnieren van hoge kwaliteit en sluiten automatisch.
Alle producten gemaakt voor zwembadkleedkamers, zoals cabines, lockers of andere items van HPL-platen zijn zo ontworpen dat ze minimaal vuil en verontreinigingen ophopen. Dit garandeert gebruiksgemak en eenvoudig onderhoud.
Uitrusting van een zwembadkleedkamer - wat moet er aanwezig zijn?
Zwembadkleedkamers moeten voorzien zijn van functionele infrastructuur die het gebruikers gemakkelijk maakt om er gebruik van te maken.
Verleden tijd zijn de dagen dat lockers in sportfaciliteiten gebruikers afstootten. De huidige inrichting van kleedruimtes en badhuizen in zwembaden voldoet aan normen, maar ook aan de visuele behoeften van de gebruiker.
Lockerkasten in de zwembadkleedkamer moeten functioneel en esthetisch zijn. Ze moeten zodanig geplaatst worden zodat de gebruikers er gemakkelijk bij kunnen.
De kasten worden gemaakt van HPL-laminaat, staan op verstelbare poten, en zijn uitgerust met haken voor kleding. Bovendien moeten de lockerkasten in zwembaden geïntegreerd zijn met een elektronisch klantenservicesysteem.
-
Toiletten - het aantal toiletten en hun grootte is bepaald bij het ruimtelijk ontwerp van het gebouw en hangt af van de grootte ervan en het aantal gebruikers. De deur van een toiletcabine is uitgerust met zelfsluitende scharnieren die gemaakt zijn van corrosiebestendige en slijtvaste materialen.
-
Kleedkamers - de grootte en het aantal kleedkamers worden bepaald door de ontwerper die deze individueel aanpast aan de ruimte. Zwembadkleedkamers gemaakt van HPL-laminaat kunnen uitgerust zijn met deuren of gordijnen. In zwembaden worden vaak doorgangskleedruimten gebruikt, die ook functioneren als een scheiding tussen natte en droge zones.
-
Douchecabines - het uiteindelijke ontwerp wordt eveneens bepaald door de ontwerper. Om ruimte te besparen worden in veel zwembaden douches in een rij geïnstalleerd, waarbij douchestations gescheiden worden door lichte HPL-wanden. Richtlijnen vereisen dat een gebruiker zich volledig wast voordat hij/zij het zwembad betreedt. Dergelijke gemeenschappelijke douches kunnen ongemakkelijk en intimiderend zijn, dus wassen mensen zich vaak nog in hun badkleding.
-
Bankjes - kleedruimtes in zwembaden moeten voorzien zijn van bankjes gemaakt van HPL-platen met aluminium poten. Hierdoor zijn ze lichtgewicht, duurzaam, nemen ze geen water op en corroderen ze niet. Bankjes ontworpen door bepaalde bedrijven hebben ook verstelbare poten, waardoor hun hoogte kan worden aangepast aan de lockerkasten.
Zwembadkleedkamers - veiligheid en functionaliteit
Sanitaire cabines, zwembadlockers en kleedruimtes moeten zonder twijfel voldoen aan bepaalde criteria gesteld door overeenkomstige richtlijnen om niet alleen een functioneel gebruik van de locker en kleedruimte te garanderen, maar ook om het risico op waterverontreiniging en beschadiging van de zwembadinfrastructuur te minimaliseren.
De uitrusting van zwembaden moet gebaseerd zijn op hoge technische, hygiënische en sanitaire standaarden, waardoor veilig gebruik van het zwemwater mogelijk wordt. Openbare faciliteiten moeten talloze architectonische normen naleven - inclusief voorzieningen voor mensen met een beperking.
Vandaar dat de keuze voor materialen zoals High Pressure Laminate (HPL) niet alleen esthetisch goed inricht naar elke ruimt, maar ook bijdraagt aan de veiligheid en duurzaamheid van de volledige infrastructuur.
Het belang van goed ontworpen en uitgeruste kleedruimtes kan niet onderschat worden - ze spelen een cruciale rol in het handhaven van de algehele hygiëne en gebruikerstevredenheid binnen sport- en recreatieve voorzieningen.